Det finnes et hav av fonter å velge i. Derfor bør man overlate jobben til gode designere. Det er ikke alltid praktisk, som når en sitter i Powerpoint og ønsker å bruke ny font. Uansett hvor fristende det føles, er det sjelden bra å velge en kul eller fancy font – eller skrifttype som det heter på norsk.

Velg heller det motsatte, for skrifttypen skal sjelden stjele oppmerksomheten fra innholdet.

Bruk 30 sekunder og tenk på alle steder du leser informasjon: avisa, telefonen, tv-en, bussholdeplassen, gateskiltene, medisinboksen osv. Sjelden har du vel tenkt at det var en spennende og fancy font? – Fordi det er innholdet som skal kommuniseres på best mulig måte. ikke selve fonten.

«Jeg påstår du aldri har lagt merke til skrifttypen i en Nesbø-bok. Formålet med skrifttyper er å gi en god leseopplevelse.»

Når du velger en font, bør du tenke gjennom hvordan du vil innholdet skal oppfattes. Er innholdet morsomt eller seriøst? Tenk gjennom – hvem skal lese dette? hvor skal de lese det? hvor lenge skal de det?

Typedesignere – de som tegner fonter – lager fonter til ulike formål. Gode grafiske designere vet å velge skrifttyper til riktig formål. Én font kan være laget for avisoverskrifter, mens en annen for en logo. Andre er laget spesielt for å være lesbare i små størrelser, mens andre er laget for websider. Om det er leselig, er alltid viktig. God leselighet skaper god leseopplevelse – som betyr at leseren ikke legger merke til fonten, men oppfatter innholdet i teksten lett.